Karczoch (Cynara scolymus...) ziele karczocha 500g - Dary Podlasia
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
DZIAŁANIE: Posiada właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów. Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym.
Karczoch jest naturalnym lekiem hipolipemicznym, który zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi. Pomaga on utrzymać właściwe stężenie cholesterolu w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie lub zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych.
ZASTOSOWANIE: Wewnętrznie: Zawarte w karczochu związki czynne pobudzają wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwiają jej przepływ w drogach żółciowych. Karczoch działa również rozkurczowo i ochronnie na wątrobę oraz ogólnie oczyszczająco na organizm. Przyspiesza procesy usuwania szkodliwych produktów przemiany materii poprzez zwiększenie wydzielania moczu, łatwiejsze metabolizowanie związków cukrowych. Wpływa korzystnie na poziom związków tłuszczowych i cholesterolu we krwi. Karczoch polecany jest przy: chorobach wątroby związanych z zaburzeniami wytwarzania i przepływu żółci (zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa, żółtaczka, dolegliwości po wycięciu pęcherzyka żółciowego). Pomocniczo w zaburzeniach gospodarki lipidowej jako środek o działaniu przeciwmiażdżycowym oraz obniżający poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi. Ponadto w niewydolności nerek, skazie moczanowej oraz cukrzycy.
PROPONOWANE SPOSOBY PODANIA: Napar: ziele karczocha gotuje się przez 10-15 min w litrze wody, a następnie odstawia się wywar do przestudzenia. Z cholesterolem pomogą się uporać 2 szklanki takiego napoju pite codziennie.
Nalewka: Do naczynia włożyć 100 g suszonego i rozkruszonego ziela karczocha zalać 200 g wódki 40 %. Szczelnie zamknąć, odstawić na 15 dni, często wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek szczelnie zamknąć.
FORMA PAKOWANIA: Surowiec jest pakowany ręcznie oraz sprzedawany w estetycznych torebkach, które posiadają atest na przechowywanie żywności.
Zachęcamy podmioty gospodarcze do współpracy, która przyniesie korzyści w postaci terminowych dostaw surowców najwyższej jakości oraz atrakcyjnych rabatów.
Zapraszamy Państwa do odwiedzania naszego fanpage na Facebooku. Znaleźć tam można ciekawostki ziołowe jak również wiele ciekawych przepisów z zastosowaniem ziół. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Zioła należy przechowywać w zamkniętych opakowaniach, chroniąc od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów. Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny.
Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.